Geschiedenis van de Bakkerij en Frederiksoord

Geschiedenis van de Bakkerij en Frederiksoord

Vanaf 2020 werelderfgoed status

Vanwege de bijzondere cultuur-historische geschiedenis van de koloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord, Boschoord, Willemsoord, Merksplas en Wortel (de laaste twee in België) wordt onze lokatie in 2018 door de regering voorgedragen om op de Unesco Werelderfgoedlijst te komen. Uitgebreide informatie hieromtrent kunt u vinden in Huis van Weldadigheid op 5 minuten loopafstand van vakantieverblijf de Bakkerij.

Geschiedenis van het pand

Vakantieverblijf “de Bakkerij” is gevestigd in een voormalige bakkerij met winkel, welke tot 1860 in gebruik was door de Maatschappij van Weldadigheid. Hier werd centraal het brood gebakken voor de bevolking van de kolonie. In 1860 werd, door financiële problemen bij de maatschappij, besloten het bakken van brood uit te besteden en werd het pand verkocht aan de familie Spikman. Behalve de bakkerij runde Dhr. Spikman een molen, die aan de Molenlaan in Frederiksoord stond. In totaal hebben vier generaties van deze familie Spikman de bakkerij gerund. De laatste bakkersfamilie was Dhr. Herman Spikman met zijn vrouw Alie Spikman-Hahn. Zij hebben de bakkerij gerund tot zaterdag 4 december 1999 en sloten daarmee een lange historie af. In 2005 is het pand grondig verbouwd en sinds 2008 is het in gebruik als woonhuis en Bed & Breakfast c.q vakantieverblijf.

Historie van het gebied rond Frederiksoord

Toen na de Napoleontische oorlogen van 1789 tot 1815 de Fransen uit ons land waren verdreven, bleef Nederland in grote armoede achter. In de grote steden waren veel zogeheten paupers, die geen scholing, werk of onderkomen hadden. Zij belandden meestal in de criminaliteit om in leven te blijven en waren daarmee een overlast voor de rest van de bevolking. Het was het idee van generaal Johannes van den Bosch, om die paupers naar de provincie Drenthe te halen om hen, in het kader van heropvoeding, scholing werk en onderdak te verschaffen. Hij richtte in 1818 de maatschappij van Weldadigheid op, die zorgde voor werkgelegenheid, door de veenkoloniën te stichten.
Voor de arbeiders werden koloniewoningen gebouwd, waarachter zich een stuk grond bevond. Hier werd groente en fruit geteeld om in eigen onderhoud te voorzien. Het gebied rond de gemeente Vledder werd afgegraven, om er veen te winnen. Uit de eerste twee koloniën is Frederiksoord onstaan. Later volgden Wilhelminaoord, Boschoord en op die manier onstonden meerdere koloniën. In totaal ontstonden er zo 21 woongemeenschappen, waarvan Veenhuizen de strafkolonie werd. Hier werden arbeiders in hechtenis genomen, wanneer zij zich hadden misdragen. Deze gevangenis bestaat nog steeds en een gedeelte van het gevangeniscomplex is tegenwoordig ingericht als gevangenis museum, dat een bezoekje meer dan waard is.